De eerste week

De eerste week is alweer voorbij en het is ontzettend snel gegaan. Maandag begonnen we met alle scholen in de Ohana Court voor Monday Morning Worship. De worship hier is erg wennen, het is hier zo vrij en de meeste mensen zijn erg enthousiast. Daarnaast kennen we ook nog niet alle liedjes, ik denk dat hier snel verandering gaat komen aangezien ze hier meestal een deel van een lied regelmatig herhalen (in plaats van gewoon het hele lied zingen haha). Na de worship gingen we naar ons klaslokaal voor de eerste les!

Deze week sprak Mike Brown over ‘’The God Story’’. We hebben het hele evangelie behandeld van de schepping tot het moment dat Jezus terug zal gaan komen. Het was heel interessant om met een ander perspectief naar het verhaal te kijken. In één week nam hij ons mee langs een aantal hoogtepunten. Hij nam ons zo mee in het verhaal dat het leek alsof we er bij waren. Mike is een echte storyteller en vertelde veel over de dingen die hij heeft meegemaakt. Dit was vrij goed te volgen in het Engels, zodra hij het ging hebben over verbanden in de bijbel of bijbel teksten ging uitleggen ging het soms wat te snel, maar hoe verder de week vorderde hoe makkelijker het werd. Ook had hij bij ieder punt in het verhaal een plaat (om het visueel te maken) en hierbij een handeling (om het praktisch te maken). Zo lukte het meteen om de volgorde van het verhaal goed te onthouden. Deze punten zijn we langs gegaan: Schepping, zondeval, belofte van verlossing, de roeping van Abraham, de wet, een eeuwig koninkrijk, Jezus, Heilige Geest en de wederkomst. Bij al deze punten hebben we gekeken naar verschillende Bijbelteksten en hebben we dingen ontdekt die we nooit eerder hebben gezien. Zo helpt deze lesweek ons om nog meer begrip te krijgen van het belang van het evangelie en de rode draad die God door de Bijbel heen altijd al heeft laten zien.

Naast de lessen hebben we een vrij druk programma. Deze week kregen we uitleg over ‘’tracks’’. Dit is een keuzevak die je kiest waar je twee middagen in de week mee aan de slag gaat. Je kan kiezen uit: media, dans, muziek, sport, boerderij en twee zijn gericht op het bemoedigen van vrouwen. De bedoeling van deze keuzevakken is dat je leert om je geloof ook op een andere manier te delen. Zo leren degene bij dans bijvoorbeeld om hun getuigenis/verhaal te vertellen in de vorm van dans. Bij de boerderij track ben je voornamelijk bezig met voeding en waterzuivering. Hierdoor kan je mensen helpen/begeleiden die hier niet of nauwelijks toegang tot hebben. Door op deze manier met mensen te werken kan je de liefde van Jezus voor je naaste in de praktijk brengen. Deze track hebben wij allebei gekozen. Volgende week beginnen de inhoudelijke lessen, deze week hebben we alleen een rondleiding gekregen over deze fantastische plek op de campus! Ze houden zich hier bezig met verschillende soorten onderzoek naar hoe je mensen op landbouwgebied zo goed mogelijk kunt ondersteunen tijdens zendingsreizen. Zeer inspirerend om te luisteren want de mensen die dit werk hier doen zijn allemaal academici die nu voor YWAM werken als zendeling.

Van maandag tot vrijdag staat er van 15:00 tot 17:00 ‘workduty’ op het programma. Alle studenten werken mee aan het onderhoud op de campus. Dit kan van alles zijn! Van onkruid wieden tot werken in de koffiecorner en van kippen en varkens voeren tot wc’s schoonmaken. De staff van je DTS deelt je in, je hebt hier dus (helaas) geen keuze in. Maar, wat je taak ook is zeggen ze hier op de campus, doe het in eerste plaats uit liefde voor de Heer en natuurlijk ook voor je naaste. Eigenlijk is dat ook het bijzondere aan het leven op deze campus. Overal waar je komt en bij alles wat je doet is het doel om meer een discipel te worden en meer te gaan lijken op Jezus. Tijdens de lessen, de worship, ons keuzevak, maar dus ook bij workduty. Onze leiders bij workduty willen graag met ons praten over wat we leren en wat we meemaken hier. We zijn dus niet alleen aan het werken in deze tijd, maar ook aan het verwerken!

Ik doe mijn workduty in de ‘healthcenter’. Mijn taken bestaan vooral uit schoonmaken van de verschillende ruimtes. Jaap helpt bij één van de gebouwen waar studenten slapen. Het werk bestaat vooral uit schoonmaken van de washokken, onkruid wieden en bladeren opvegen. Komende week gaat hij ook beginnen aan een klusproject aan het gebouw! Dat is leuk en daar leert ie nog iets van ook 😌

Op een aantal van de avonden is er ook programma. Zo hebben we op maandag elke week ‘Ministry night’. Een avond die in het teken staat van aanbidding en gebed. Met de hele campus God aanbidden en hem uitnodigen om Zijn werk te doen in ons en in de naties. Wat bijzonder is om mee te maken is hoe bewust we bidden voor de wereld om ons heen en om Gods te werk zien in alle naties. Wij zijn daar in Nederland in ieder geval niet vaak mee bezig en het is inspirerend om te zien hoeveel hart men hier voor heeft!

 

Op woensdagavond hebben we om de week ‘Family fun night’ of ‘Inspo night’. Deze eerste woensdag stond ‘Family fun night’ op het programma. Als allereerste Endeavor DTS willen we hier graag als familie met elkaar omgaan. En ja, de eerste Endeavor DTS, want deze vorm DTS bieden ze voor het eerst aan. De drie kernwoorden waarmee ze het omschrijven zijn ‘family’, encounter (ontmoeten) en nations. Tijdens de eerste family fun night hebben we meerdere korte kennismakingsspelletjes gedaan. En dat is maar goed ook, want in totaal zijn we met 103 studenten en zo’n 35 staffers.

Elke week op donderdagavond hebben we ‘Ohana gathering’ Ohana is het Hawaiiaanse woord voor familie. De hele campus komt bij elkaar op ‘Ohana court’. Deze avond lijkt nog het meest op een normale kerkdienst. We hebben een blok aanbidding, gebed en één of meerdere leiders delen een verhaal rond een bepaald thema. Tijdens deze eerste Ohana gathering spraken vier verschillende leiders over de veschillende missies van YWAM. Er werd gesproken over de visie van waaruit YWAM is ontstaan, het doel om de Bijbel te vertalen in elke taal, en over alle rechten die mensen wereldwijd op geloofsgebied zouden moeten krijgen.

Normaal gesproken zijn dinsdag- en vrijdagavond onze vrije avonden. Deze vrijdag hadden we echter wel plannen. In onze DTS zijn we namelijk niet het enige getrouwde stel. In totaal zijn er zes stellen die onze DTS volgen, daarnaast zit er ook nog een stel in het staffteam en is één van onze schoolleiders getrouwd. Als getrouwd stel heb je een ietwat aparte positie. Alle andere studenten slapen namelijk in één gebouw met acht tot tien personen per kamer. Alle getrouwde stellen zitten in een gebouw aan de andere kant van de campus met een ruime kamer per stel. Ontzettend fijn om deze ruimte te hebben, maar omdat wij apart zitten moeten we wel iets meer ons best doen om contact te maken met de rest! Om in ieder geval elkaar beter te leren kennen had de schoolleider en zijn vrouw alle getrouwde stellen uitgenodigd bij hen thuis. Een gezellige avond waar we elkaar konden leren kennen en allemaal hebben gedeeld hoe we hier op Kona terecht zijn gekomen.

Een andere, voor YWAM, belangrijke gebeurtenis deze week is dat vrijdagochtend vroeg Loren Cunningham, in zijn slaap, is overleden. Loren was de oprichter van YWAM en heeft tot op zijn ziektebed zijn werk voor YWAM doorgezet. De komende tijd zullen we hier op de campus stilstaan bij zijn overlijden of zoals ze hier zeggen: “Loren has graduated to heaven.” Loren is afgestudeerd naar de hemel. We staan de komende tijd ook stil bij alles wat hij gedaan voor YWAM, om hem te bedanken voor zijn werk, maar vooral om God te bedanken voor alles wat Hij heeft gedaan.

📷 – ywamkona /Instagram

Na een ontzettend lange en vermoeiende week, want dat is het met zo veel nieuwe mensen, een andere taal en nieuwe indrukken, begon ons weekend. Jaap zijn weekend begon met een one-on-one. Elke student is gekoppeld aan een stafflid waarmee je elke week een keer afspreekt om te praten over hoe het met je gaat, wat je leert en waar je tegen aan loopt.

Hierna zijn Jaap en ik samen met een Noors stel uit onze DTS, Petter & Sol er op uitgegaan. Met de Uber gingen we op weg naar Two Step beach. Dit rotsachtige strand staat bekend om zijn koraalriffen waar je de mooiste vissen kunt spotten. Als je gelukt hebt (dat hadden wij helaas niet), kan je er ook schildpadden en dolfijnen zien. Reden om nog eens terug te komen dus.. Naast het strand was ook National Parc Pu’uhonua O Honaunau. We twijfelden of we hier ook nog naar binnen wilde, maar toen bleek dat de toegang vandaag gratis was omdat er geen gidsen waren wilden we wel even een kijkje nemen. De naam betekent ‘stad van toevlucht’. Dit was de plek waar in het verleden toen de Hawaiianen nog in stammen leefden mensen naar toe konden vluchten als ze een ‘Kapu’ of heilige wet hadden overtreden. Na een periode van verblijf en reiniging door een priester was je weer vrij om te gaan. Leuk om even te zien, want we willen ons toch ook verdiepen in de cultuur.

Two Step Beach

De terugweg was een avontuur op zich. We wisten van te voren dat we geen internet hadden buiten de campus, maar namen de gok dat we ergens met Wifi wel een Uber konden krijgen. Helaas voor ons, was er nergens Wifi. Onze tweede optie was om aan wildvreemden te vragen of we via de hotspot op hun telefoon een Uber konden reserveren. Al snel vonden we twee behulpzame Amerikanen die al jaren op het eiland leven. Helaas voor ons was er na minuten wachten nog steeds geen Uber chauffeur die helemaal naar dit strand wilde rijden om ons op te halen. Gelukkig zagen deze lieve mensen onze nood en mochten we heel krap met zijn vieren op de achterbank plaatsnemen en hebben zij ons voor het grootste deel teruggereden naar de YWAM campus. We kregen dus gelijk een lesje van Hawaiiaanse behulpzaamheid!

Petter & Sol

Zondag hebben we het rustig aan gedaan! We wilden graag ook uitrusten voor de nieuwe lesweek weer begon. We zijn hier in het dorp even naar een markt gelopen en hebben heerlijk tropisch fruit gehaald, dragonfruit en rambutan. Vervolgens zijn we doorgegaan naar Magic Sand Beach. Hier hebben we genoten van het heerlijke fruit en gezwommen in de mooie blauwe zee. De golven van onze kleine Noordzee vallen in het niet bij de kracht die achter de golven zit op sommige van deze stranden! Heerlijk om te zwemmen (als je voorbij de golven bent) en heerlijk om te zien hoe mensen hier doorheen proberen te ploeteren. Als echter Nederlanders zijn we met de fiets terug gegaan.

Je bent Nederlander als…

Zo is de eerste week voorbij gevlogen en wennen we steeds meer aan alle nieuwe indrukken hier tijdens onze DTS. De tweede lesweek begint morgen, het thema van deze week is ‘het herkennen van Gods stem’. Hoogtepunt van deze week is dat we ergens tijdens deze week de verschillende locaties voor onze outreach te horen krijgen!

Bedankt voor het lezen en tot snel!

 

Gods zegen,

Sarah & Jaap