Week twee

Het thema van week 2 is ‘listening to God’s voice’ oftewel Gods stem verstaan. Lori Roddam, een vrouw die in het leiderschapsteam van onze DTS zit gaf ons deze week les. Een deel van dit onderwerp is ons al bekend, maar het is zo belangrijk om hier een hele week aan te wijden. Zeker in ons dagelijks leven vergeten we makkelijk dat God de hele dag door met ons wil spreken en ons kansen geeft om de ander lief te hebben.

Ik wil graag een paar dingen benoemen die we geleerd hebben deze week, maar een groot deel bestaat ook uit het ervaren van Gods stem herkennen, tijd nemen voor gebed en Hem erom vragen.

We dienen in ieder geval een God die graag tot ons spreekt. In de Bijbel staan 1500 teksten over het luisteren naar God en zelfs 3000 teksten waarin God spreekt! Eén van de manieren om Gods stem beter te leren herkennen is de ‘prayer of examen’. De bedoeling hiervan is dat je 15 a 20 minuten de tijd neemt aan het einde van de dag om terug te kijken naar alles wat je gedaan hebt, wat je daar bij voelde en waar je je bewust bent van Gods aanwezigheid. De oefening bestaat in totaal uit vijf stappen die je online zo kan vinden! Als je meer stil wilt staan bij hoe God door de dag heen tot je spreekt is het de moeite waard om je hier eens in te verdiepen!

Verder hebben we uitleg gegeven op welke manieren God in de Bijbel sprak onderbouwd met Bijbelteksten en vaak ook met getuigenissen vanuit onze eigen leiders. In de lessen hebben we ook veel gesproken het ontvangen en doorgeven van woorden die je van God ontvangt. Belangrijkste boodschap hier is dat je een ontvangen woord altijd terug brengt bij God en aan hem te vragen wat het betekent en of het klopt.

Er was nog iets waar de hele week al over gesproken werd onderling. Wij, als studenten, wisten namelijk vrij zeker dat deze week bekend zou worden welke Outreach locaties er zijn en dat we deze week ook al onze voorkeur door moesten geven. Ondanks dat we het allemaal al verwacht hadden kwam het toch nog als een verrassing. Op donderdag aan het einde van de les, we hadden nog een kwartier te gaan vertelde Lori dat ze ons nog één filmpje wilde laten zien van Loren (de oprichter van YWAM) over het herkennen van Gods stem. Het filmpje begint en we zien inderdaad Loren die verteld over Gods stem. Na ongeveer 20 seconden begint het beeld te haperen en opeens zien we op beeld en horen we “These are your Outreach locations”. Dit is waar we op aan het wachten waren, dit is waar je uiteindelijk hier voor bent, dit is bijzonder. Door de hele zaal gaat gejuich en geschreeuw als één voor één de landen waar we heen kunnen gaan onthuld worden. Elf landen verspreid over veel verschillende werelddelen behoren tot de mogelijkheden. Het filmpje is voorbij en we hebben nog zeven minuten voor de les is afgelopen. Onze laatste opdracht deze week? Neem vijf mintuten de tijd om God te vragen naar welk land je wil gaan en vul dit in. Vijf minuten. In je eentje kan dat al een uitdaging zijn, maar als stel is dit zeker nog veel moeilijker. Na bidden, praten en nog meer bidden zijn we er na een kwartier samen uitgekomen en hebben we onze voorkeur doorgegeven. Is het een plek die we verwacht hadden? Zeker niet, maar we hebben geprobeerd God stem te verstaan en Hij weet het best waar wij naar toe moeten. Nu is het aan onze hoofdleiders om de voorkeuren van 103 studenten te bekijken en hier 11 teams van te maken. Wij wensen ze Gods leiding en heel veel succes.

Naast de lessen staat er natuurlijk nog veel meer in ons programma. Zo waren we deze week ook weer twee keer te vinden op de farm. In de eerste les van de week (maandag) hebben we een manier geleerd om compost te maken. Een simpele manier die zonder veel benodigdheden toegepast kan worden. De theorie werd gelijk toegepast en samen met wat anderen hebben we onze eigen composthoop gemaakt van plantaardig materiaal. De kans bestaat dat we op outreach naar een gebied gaan waar men hier geen kennis van heeft. Door deze manier aan te leren helpen we hen, bouwen we een relatie op en hebben we misschien wel de kans om het evangelie met deze mensen te delen. Tijdens de tweede les van de week (woensdag) hebben we geleerd over de belangrijkste componenten van aarde. We leerden hoe we bepaalde soorten aarde kunnen herkennen en wat we kunnen doen om de kwaliteit hiervan te verbeteren. Mega interessant en hopelijk ook nuttig!

Daarnaast is de ‘farm’ ook een oase van rust hier op de campus. Veel planten, kippen en varkens en hele lieve mensen. Heel fijn om zo dus even aan de drukte te ontsnappen!

Zelfgemaakte composthoop

Verder hebben we elke donderdagochtend uur les van David Hamilton. Hij is CEO van de YWAM campus hier, maar vooral ook een echte Bijbelkenner. Elke week krijgen we een uur les over verschillende manieren hoe je de Bijbel kan lezen en we gaan daar ook gelijk mee aan de slag! Jonah was aan de beurt deze week. We lazen het via de app (of website) Sourceview Bible. Megaleuk en interessant, want deze website geeft dus aan met een kleur wie er aan het woord is, waardoor je het net weer op een andere manier leest. Extra leuk in een groep van vier personen, als de opdracht ook nog is om je zo goed mogelijk in te leven in de rol! Op dit moment helaas alleen nog in het Engels, maar misschien komt er ook wel een Nederlandse vertaling in de app.

Funfacts over Bijbel lezen!

Vrijdag waren we het grootste gedeelte van de dag vrij. Op zaterdag moest namelijk bijna iedereen meewerken tijdens de Worlchampionship Ironman voor vrouwen hier op Kona. Daarover meer in de volgende blog!